UNLV Cox Pavilion, Thomas & Mack Center, and Sam Boyd Stadium Expansions

Project Type:
  • Event/Hospitality
  • Arena/Special Events Study
Client:
  • University of Nevada
  • Las Vegas
Service Performed:
  • On-site Civil Design Drainage Analysis/Design
  • Water System Design
  • Parking Design
  • Traffic Study
  • Traffic Modeling
  • Electrical Design/Lighting
  • Power Distribution
  • Data Collection
  • Operational Analyses
  • Mitigation Recommendations
  • Sanitary Sewer
  • Construction Administration

GCW provided design services for the expansion of the Sam Boyd Stadium and the addition of the Cox Pavilion, attached to the Thomas & Mack Center. Both expansions were for UNLV and were completed simultaneously. Stadium expansion involved the construction of a new press box, ticketing area, restroom facilities, stadium seating, and associated parking and utilities. The Cox Pavilion was a building addition that interconnected with the existing Thomas & Mack Center. Work efforts on this site included a new parking area, aesthetically pleasing entrance feature, utility relocations, water, sewer, and storm drainage design, and arena expansion. A traffic study was conducted for event access, and a drainage study was performed to ensure the site was protected against possible flooding. GCW was responsible for coordination with the project architect as well as overall design and engineering of all civil improvement drawings.

GCW responsibilities included detailed cost estimates, attending the pre-construction meeting, providing periodic construction observation of all site-related activities, reviewing and evaluating change orders, and performing a post-construction walk through. GCW also prepared a Traffic Study of special event demands for the expanded Sam Boyd Stadium. Design condition involved preparation of traffic model for a 50,000 attendance event. Recommendations included TDM measures, reversible lane concepts, ITS applications, and traditional capacity improvements. GCW also provided lighting analysis and power distribution for over 1,000,000 sf of existing paved parking lot and 1,000,000 sf of gravel parking lot. Design included 6 new 80-foot tall high-mast, multi-luminaire poles (8 or 10 lamps each), and 10 new 60-foot tall multi-luminaire poles.